Home » ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Archives

Categories

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, λειτουργεί με έδρα τη Φλώρινα από το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009. Από το 2018-2019 λειτουργεί το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (ΔΠΜΣ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 3036/Β’/27-07-2018) με Διευθυντή και Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, Καθηγητή Δημιουργικής Γραφής – Ποιητή.

Οι διδάσκοντες στο Πρόγραμμα είναι μέλη Δ.Ε.Π ελληνικών Πανεπιστημίων, ομότιμοι καθηγητές, επισκέπτες καθηγητές, ειδικοί επιστήμονες, δόκιμοι και γνωστοί συγγραφείς, ποιητές, στιχουργοί, σεναριογράφοι και προσωπικότητες διεθνούς κύρους, οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις ή εμπειρία στο αντικείμενο. Κατά καιρούς με το Πρόγραμμα έχουν συνεργαστεί και συνεργάζονται οι Van Steen Gonda, Cowan Andrew, Marshall Moore, Melrose Andrew, Paul Muldoon, Harper Graeme, Γιώργος Φειδάς, Παναγιώτης Ιωσηφέλης, Κώστας Λειβαδάς, Φίλιππος Γράψας, Ακης Δήμου, Λίνα Νικολακοπούλου, Ισίδωρος Ζουργός, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Κώστας Κρεμμύδας, Πένυ Φυλακτάκη, Στάθης Παχίδης, Δημήτρης Δημηρούλης, Στύλου Μαρία, Σαμολαδά Μαρία, Κορδομενίδης Γιώργος, Μισέλ Φάις, Κώστας Κρεμμύδας, Θανάσης Βαλτινός, Τίτος Πατρίκιος, Θεόδωρος Παπαγγελής, Θάνος Μικρούτσικος, Σώτη Τριανταφύλλου, Ζωή Σαμαρά, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Χρήστος Θηβαίος, Διονύσης Τσακνής, Ξενοφών Ραράκος, Κωνσταντίνος Ντίνας, Ευριπίδης Γαραντούδης, Νίκος Φωτόπουλος, Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Αναστασία Αλευριάδου, Νάσος Βαγενάς, Μένη Κανατσούλη, Θαρρενός Μπράτιτσης, Γιώργος Παναγιωτίδης, Σαββίνα Γιαννάτου, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Πάνος Θεοδωρίδης, Γιώργος Κεχαγιόγλου, Μάνος Ελευθερίου, Μανίνα Ζουμπουλάκη, Πάνος Θεοδωρίδης, Άνθη Καρρά, Στρατής Χαβιαράς, Katerina Carpinato, Γιάννης Μπασκόζος, Έλενα Πατάκη, Γιώργος Δαρδανός, Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, Αννα Π. Βακάλη με τον κατάλογο συνεχώς να εμπλουτίζεται και να ανανεώνεται.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η παροχή ενός κατάλληλου επιστημονικού και δημιουργικού περιβάλλοντος για την προώθηση της Δημιουργικής Γραφής, καθώς και η κατάρτιση επιστημόνων-ερευνητών στον χώρο των Ανθρωπιστικών Σπουδών και των Επιστημών της Αγωγής. Κι αυτό γιατί η διδασκαλία της Δημιουργικής Γραφής πολύ συχνά εμπλέκει δύο αλληλοσυμπληρούμενα στοιχεία: την πράξη του να γράψεις (δημιουργικά) και την πράξη να σκεφτείς κριτικά την πράξη της γραφής και τα αποτελέσματά της. Οι φοιτητές του αποκτούν θεωρητικό και εμπειρικό υπόβαθρο στον κλάδο, αλλά και τις δεξιότητες που τους καθιστούν ικανούς να απασχοληθούν σε διάφορα επαγγελματικά και ερευνητικά πεδία που συνδέονται με την εκπαίδευση, όπως και με τις ανάγκες της πολιτισμικής αγοράς ευρύτερα. Παράλληλα προς την ερευνητική του αποστολή, το Π.Μ.Σ. αποβλέπει και στην κατάρτιση και εξειδίκευση στελεχών της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη προγραμμάτων διδασκαλίας της λογοτεχνίας και της δημιουργικής παραγωγής του ελληνικού λόγου.

Το Πρόγραμμα δέχεται έως 90 φοιτητές κάθε ακαδημαϊκό έτος σε τρεις (3) κατευθύνσεις:

  1. Δημιουργική Γραφή και Λογοτεχνική Συγγραφή
  2. Δημιουργική Γραφή και Εκπαίδευση
  3. Δημιουργική Γραφή και Κινηματογραφική – Τηλεοπτική Συγγραφή

και περιλαμβάνει μαθήματα θεωρητικά και εργαστηριακά. Η φοίτηση για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Δημιουργική Γραφή είναι διετής (4 εξάμηνα) και τα μαθήματα (εντατικά και συμπυκνωμένα) λαμβάνουν χώρα σε Φλώρινα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το Πρόγραμμα δέχεται για την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής και κατόχους του εν λόγω Μεταπτυχιακού Διπλώματος ή Μεταπτυχιακού Διπλώματος ειδίκευσης συναφούς γνωστικού αντικειμένου Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό, το Λεξητανίλ (http://lexitanil.nured.uowm.gr/), όπου δημοσιεύονται κείμενα των φοιτητών.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών επιδιώκει την ενεργή συμμετοχή του στη διάχυση αλλά και την παραγωγή γνώσης γύρω από το αντικείμενο της Δημιουργικής Γραφής διοργανώνοντας με επιτυχία 4 Διεθνή Συνέδρια «Δημιουργικής Γραφής» (http://cwconference.web.uowm.gr):

α) το 1ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής, στην Αθήνα (4-6 Οκτωβρίου 2013),

β) το 2ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής, στην Κέρκυρα (1-4 Οκτωβρίου 2015),

γ) το 3ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής, στην Κέρκυρα (6-8 Οκτωβρίου 2017),

δ) το 4ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής, στη Φλώρινα (12-15 Σεπτεμβρίου 2019)

Παράλληλα, δραστηριοποιείται κοινωνικά με την αφιλοκερδή διοργάνωση κύκλων μαθημάτων σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης) και Κέντρα Θεραπευτικής Απεξάρτησης, σε διάφορες άλλες εκπαιδευτικές και κοινωνικές δομές. Η διδασκαλία της Δημιουργικής Γραφής μέσα από φοιτητές, αποφοίτους και συνεργάτες μας εισέρχεται σε σχολικές τάξεις, πολιτιστικούς συλλόγους, φιλαναγνωστικές και συγγραφικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες. Σημαντική επίσης είναι η λειτουργία του «Βιβλιολογείου» -εργαστηρίου παραγωγής βιβλίου στους χώρους του Πανεπιστημίου, το οποίο θεραπεύει μέρος των μαθημάτων αλλά και διατηρεί ζωντανή την παραδοσιακή τέχνη της βιβλιοπαραγωγής. Τέλος, η ενεργητική και δυναμική παρέμβαση του Τμήματος μας στην κοινωνική πραγματικότητα πραγματοποιείται με τηn οργάνωση λογοτεχνικών διαγωνισμών τόσο ενηλίκων όσο και παιδιών αλλά και με τη συχνή διοργάνωση βιβλιοπαρουσιάσεων, αποσκοπώντας στη δημιουργία κριτικά σκεπτόμενων αναγνωστών, καθώς επίσης και την προώθηση πολιτισμικών πρακτικών, γεγονότων και προϊόντων.

Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Προγράμματος:

http://dim-grafi.uowm.gr/index.php

Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος:

Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος

Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής – Ποιητής

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου:

Άννα Π. Βακάλη

Ε.ΔΙ.Π. Δημιουργικής Γραφής

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Γραμματεία Προγράμματος (Ευριπίδης Τσατσιάδης): +30 24610 56259 και cw@uowm.gr

Η ταχυδρομική διεύθυνση:

Γραμματεία Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών

«Δημιουργική Γραφή»

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Μπακόλα και Σιαλβέρα

50132 Κοζάνη

(Υπόψη κ. Ευριπίδη Τσατσιάδη)

Τεύχος 106/2023

«Ποιητικές Μεταγραφές» / Γεωργία Βεληβασάκη