logoΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

              ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

«ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

 

Επιστημονικά Υπεύθυνη: ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, Αν. Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Στατιστικής και Εκπαιδευτικής Έρευνας

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σεμιναρίου «Μέθοδοι και Τεχνικές Ερευνητικής Εργασίας» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (εφεξής Π.Δ.Μ.) έχει ως πλαίσιο τους Νόμους, Διατάγματα και Αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων καθώς και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Π.Δ.Μ.

 

Άρθρο 1. Σκοπός του Προγράμματος

Σκοπός του Προγράμματος Δια Βίου Εκπαίδευσης (Π.Δ.Β.Ε.) «Μέθοδοι και Τεχνικές Ερευνητικής Εργασίας» είναι η παροχή κατάλληλης βιωματικής δια-βίου εκπαίδευσης, μέσω της οποίας θα καλλιεργηθεί η εξοικείωση των εκπαιδευόμενων με βασικές έννοιες και ήδη επιστημονικής έρευνας και η απόκτηση γνώσεων για την οργάνωση και το σχεδιασμό ερευνών, τη συλλογή και την επεξεργασία ερευνητικών δεδομένων, την παρουσίαση ερευνητικών αποτελεσμάτων και τη συγγραφή ερευνητικής εργασίας. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσω του συγκεκριμένοι προγράμματος θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις εκπαιδευτικές ανάγκες που επιβάλλει το «Νέο Σχολείο», αποκτώντας τα εφόδια να υποστηρίξουν, να επιβλέψουν και να καθοδηγήσουν σωστά τους μαθητές τους στη συγγραφή της Ερευνητικής Εργασίας.

Άρθρο 2. Στόχοι Προγράμματος

Στόχοι του προγράμματος είναι η επιστημονικού επιπέδου παρεχόμενη γνώση στο πεδίο: «Μέθοδοι και Τεχνικές Ερευνητικής Εργασίας» και συγκεκριμένα οι εκπαιδευόμενοι:

2.1  Να εξοικειωθούν με βασικές έννοιες μεθοδολογίας της έρευνας, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση πρακτικών και μεθόδων, μέσα από ρεαλιστικά παραδείγματα και πρακτική εξάσκηση, με στόχο τη σχολική πράξη και όχι τη στείρα θεωρία.

2.2  Να εξοικειωθούν με τις μεθόδους και τα είδη της επιστημονικής έρευνας, με παραδείγματα ερευνών από τα πεδία διαφόρων θεματικών περιοχών (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Οικονομικά, Πληροφορική, κτλ), των θεωρητικών επιστημών (Ελληνική και Ξένη Γλώσσα, Ιστορία, Κοινωνιολογία, Θρησκειολογία, Πολιτισμός, κτλ), καθώς και γενικότερα τομέων εκπαίδευσης, ψυχολογίας, κινητικής ανάπτυξης, τεχνολογίας, πολιτικής, κτλ.

2.3  Να εξασκηθούν στη βιβλιογραφική επισκόπηση, κυρίως με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών και την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών για τη αναζήτηση πηγών.

2.4  Να αποκτήσουν ευχέρεια στην ανάγνωση και κατανόηση ερευνητικών πορισμάτων και επιστημονικών εργασιών.

2.5  Να γνωρίσουν βασικές ερευνητικές στρατηγικές και τις περιπτώσεις στις οποίες είναι κατάλληλη η εφαρμογή τους.

2.6  Να εξοικειωθούν με τα είδη των ερευνητικών εργαλείων και την καταλληλότητα τους, τις έννοιες της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας.

2.7  Να αποκτήσουν κατάρτιση σε ότι αφορά τον ερευνητικό προβληματισμό, την οργάνωση ερευνών, τη διατύπωση ερευνητικών ερωτημάτων, τη συλλογή και την επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων, την περιγραφή, παρουσίαση και ερμηνεία των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

2.8  Να εξοικειωθούν με τις έννοιες του πληθυσμού, του υποκειμένου, των μεταβλητών, του δείγματος των ερευνητικών εργαλείων και των στατιστικών τεχνικών που απαιτούνται για την απάντηση των ερωτημάτων που έχουν τεθεί.

2.9  Να αποκτήσουν βασικές γνώσεις των μεθόδων στατιστικής επεξεργασίας, τις προϋποθέσεις εφαρμογής τους, αλλά και την καταλληλότητά τους ανάλογα με το είδος των δεδομένων και το μέγεθος του δείγματος.

2.10                      Να αποκτήσουν ή να αναβαθμίσουν βασικές δεξιότητες και γνώσεις ότι αφορά τη συγγραφή μιας ερευνητικής εργασίας, την προφορική και ηλεκτρονική παρουσίαση μιας ερευνητικής εργασίας.

Άρθρο 3. Σε ποιους απευθύνεται το Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε

  • Εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων
  • Εργαζόμενους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
  • Άνεργους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
  • Υποψηφίους Διδάκτορες
  • Μεταπτυχιακούς φοιτητές

Άρθρο 4. Τόπος διεξαγωγής

Τα μαθήματα θα λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη και στη Φλώρινα.

 

Άρθρο 5. Διάρκεια Προγράμματος

Η διάρκεια του επιμορφωτικού προγράμματος σε κάθε τόπο διεξαγωγής είναι τριμηνιαία.

 

Άρθρο 6. Κόστος συμμετοχής

Οι επιμορφούμενοι που έχουν γίνει δεκτοί στο Π.Δ.Β.Ε καταβάλλουν δίδακτρα για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών. Τα δίδακτρα ανέρχονται σε 390€ για όλο το πρόγραμμα για κάθε επιμορφούμενο και καταβάλλονται σε 3 (τρεις) ισόποσες δόσεις, ανά μήνα. Άτομα που δεν έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις δεν μπορούν να λάβουν μέρος στις τελικές εξετάσεις και δεν μπορούν να λάβουν το πιστοποιητικό επιμόρφωσης. Το κόστος συμμετοχής καλύπτει θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα δια-ζώσης και εξ’αποστάσεως,  την επίβλεψη μιας εργασίας, την παροχή σημειώσεων και την γραμματειακή υποστήριξη.

 

Άρθρο 7. Διαδικασία αιτήσεων

Ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα: http://diaviou.eled.uowm.gr/mtee/

Για την εγγραφή στο Πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να προσκομίσουν τα παρακάτω έγγραφα:

1. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

2. Αντίγραφο τίτλου σπουδών ή βεβαίωση σπουδών και βεβαίωση εργασίας (αφορά τους εργαζόμενους)

3. Αντίγραφο ταυτότητας

4. Φωτογραφία

5. Απόδειξη κατάθεσης προκαταβολής 130€ στον λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Π.Δ.Μ της Τράπεζας Πειραιώς: 5250-039507 -824, με αναγραφή του ονοματεπώνυμου και αιτιολογία τον κωδικό του Προγράμματος 1327.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές με αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερόμενου ή δια εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου (αρκεί  χειρόγραφη εξουσιοδότηση με τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής από την Αστυνομία και τα ΚΕΠ).

Άρθρο 8. Διάρκεια – Πιστοποίηση

Το Π.Δ.Β.Ε. «Μέθοδοι και Τεχνικές Ερευνητικής Εργασίας» έχει συνολική διάρκεια 60 ωρών (περιλαμβάνει τα μαθήματα, τις εξετάσεις και το χρόνο για την επικοινωνία με τον διδάσκοντα για την εκπόνηση της εργασίας) και πιστώνεται με τα προβλεπόμενα από τον Νόμο ECTS. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις δια ζώσης και εξ αποστάσεως. Θα λειτουργήσουν δυο τμήματα, ένα στην Κοζάνη και ένα στη Φλώρινα. Ο αριθμός των εισακτέων στο Π.Δ.Β.Ε. κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε ογδόντα (80) φοιτητές το εξάμηνο, εκ των οποίων οι 50 για το τμήμα της Κοζάνης και 30 για το τμήμα της Φλώρινας. Τα πιστοποιητικά που χορηγεί το Π.Δ.Β.Ε. υπογράφονται από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου ως επικεφαλής του φορέα χορήγησης, και από τον Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο ως επιστημονικά Υπεύθυνο του Προγράμματος.

 

Άρθρο 9. Συμμετοχή στο Πρόγραμμα

Η συμμετοχή στις διαλέξεις, εξετάσεις, εργασίες και τις λοιπές εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εξειδίκευσης είναι υποχρεωτική.

Οι ώρες των διαλέξεων πρέπει να τηρούνται με ακρίβεια, γιατί θα υπάρχει παρουσιολόγιο.

Οι απουσίες των καταρτιζομένων επιτρέπονται σε ποσοστό 20% επί των συνολικών ωρών του προγράμματος. Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου αυτού δεν δίνεται δικαίωμα στην εξέταση-αξιολόγηση.

Άρθρο 10. Ακύρωση συμμετοχής

Ακύρωση της συμμετοχής των εγγραφομένων στο πρόγραμμα μπορεί να γίνει μόνο με υποβολή αίτησης με τους ακόλουθους τρόπους: α) Πέντε εργάσιμες ημέρες μετά την έναρξη του προγράμματος γίνεται επιστροφή του ποσού που κατέβαλε μειωμένο κατά 20% (έξοδα διαχείρισης) β) Μετά την έναρξη του προγράμματος δεν επιστρέφεται κανένα ποσό, αλλά οι εγγραφόμενοι/ες ενθαρρύνονται να στείλουν αντικαταστάτες. Δεν γίνεται μεταφορά σε άλλο πρόγραμμα.

Άρθρο 11. Αξιολόγηση – Πιστοποίηση

Για την απόκτηση του πιστοποιητικού, οι καταρτιζόμενοι οφείλουν να εκπονήσουν μια εργασία στο τέλος του Προγράμματος.

Μετά την επιτυχή αξιολόγηση παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης στο πεδίο «Μέθοδοι και Τεχνικές Ερευνητικής Εργασίας» από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, υπογεγραμμένο από τον Πρύτανη του Ιδρύματος και την Επιστημονικά Υπεύθυνη. Χορηγείται σε κάθε συμμετέχοντα Πιστοποιητικό Συμμετοχής, το οποίο έχει ισχύ Πιστοποιητικού Σπουδών.

Άρθρο 12. Διδακτικό Προσωπικό

Στο Π.Δ.Β.Ε. θα διδάσκουν καθηγητές Πανεπιστημίων της ημεδαπής και της αλλοδαπής και διδάσκοντες κατά την κρίση της Ο.Δ.Ε. που έχουν ειδίκευση σε συναφές γνωστικό αντικείμενο και συγκεντρώνουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ήτοι:

1) Καθηγητές Πανεπιστημίων

2)Ερευνητές/τριες αναγνωρισμένων ερευνητικών ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, εφόσον είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος και έχουν επαρκή ερευνητική ή συγγραφική ή εν γένει επιστημονική δραστηριότητα

3)Επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, οι οποίοι/ες διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις ή εμπειρία στο αντικείμενο του Π.Δ.Β.Ε.

 

Άρθρο 13. ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η γραμματεία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος είναι υπεύθυνη για τη διεκπεραίωση ολοκλήρου του διοικητικού έργου (έγγραφα, αλληλογραφία, κλπ), για την πλήρη εξυπηρέτηση των επιμορφούμενων (πληροφορίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, απουσίες, κ.λπ.) και για την διεκπεραίωση των οικονομικών δραστηριοτήτων. Για τις δραστηριότητες αυτές η γραμματεία τηρεί πρωτόκολλο εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων καθώς και πλήρες αρχείο με επιμέρους φακέλους, στους οποίους γίνεται η αρχειοθέτηση των αντιγράφων όλων των εξερχόμενων εγγράφων καθώς και αρχειοθέτηση όλων των εισερχομένων εγγράφων, αφού προηγουμένως ενημερωθεί η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προγράμματος και αφού γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται στο έγγραφο. Τα στοιχεία είναι απόρρητα και ισχύει ο νόμος περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Άρθρο 14. ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Η αναθεώρηση του παρόντος κανονισμού, με την μορφή τροποποιήσεων, προσθηκών και αφαιρέσεων, μπορεί να γίνεται, εφόσον απαιτείται ή εφόσον προκύψει η ανάγκη από την αλλαγή του νομικού πλαισίου, κάθε έτος.