Μετά την ίδρυση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Δημιουργική Γραφή το 2008 κρίθηκε χρήσιμο και απαραίτητο να δημιουργηθεί μια περιοδική έκδοση με κείμενα των φοιτητών του, εμπνευσμένα κυρίως από τα σχετικά μαθήματα και τις ανάλογες συγγραφικές δοκιμές των μεταπτυχιακών φοιτητών. Με υπεύθυνο έκδοσης τον τότε Διευθυντή του ΠΜΣ Μιμή Σουλιώτη (†2012) και Συντακτική ομάδα μεταπτυχιακούς φοιτητές, δόθηκε το όνομα Λεξηtanil, ως προφανές λογοπαίγνιο που παραπέμπει στη λογοτεχνία και τη χρήση των λέξεων ως φάρμακο. Κυκλοφόρησαν σε έντυπη μορφή 4 τεύχη (άνοιξη 2009, άνοιξη 2011, άνοιξη 2012, άνοιξη 2013) και στην πορεία -από το 2015- η καινούρια συντακτική επιτροπή προχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού υπό την καθοδήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Διευθυντή του Διιδρυματικού -πλέον- Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» Τριαντάφυλλου Η. Κωτόπουλου. Η θεματολογία εμπλουτίστηκε και η διαδικτυακή παρουσία έδωσε δυνατότητα για μεγαλύτερη διαδραστικότητα και επικοινωνία.
Με υπεύθυνο έκδοσης τον Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο και επιστημονικά υπεύθυνη την Άννα Π. Βακάλη, το περιοδικό φιλοξενήθηκε για μια διετία στο Culture Book (CB), ενώ πλέον τα τεύχη του θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΔΠΜΣ Δημιουργική Γραφή.
Για τη γνωριμία με το σχετικό εγχείρημα, μπορείτε να διατρέξετε το πρώτο έντυπο τεύχος, να ανακαλύψετε τις προθέσεις και την επιθυμία των συγγραφέων του και να διαβάσετε τις ασκήσεις των πρώτων μεταπτυχιακών φοιτητών του ΠΜΣ Δημιουργική Γραφή ως μαθητεία στη λογοτεχνική γραφή, ως διάλογο ανάμεσα στα κείμενα και τους συγγραφείς τους, ως επεξεργασία των ιδεών και των πρακτικών συγγραφής. Η συμβολική επιλογή του πρώτου τεύχους για να σας καλωσορίσει στη νέα αυτή μορφή του περιοδικού δηλώνει με σαφήνεια ότι εντασσόμαστε σε μια ήδη υπάρχουσα πορεία του Λεξηtanil και προαναγγέλει ότι θα ακολουθήσουν και θα παρουσιαστούν σταδιακά τα μέχρι τώρα τεύχη του ανάμεσα σε νέες πια συνεργασίες και προοπτικές. Οι σελίδες των πρώτων Λεξηtanil και οι ιστοχώροι που στην πορεία το φιλοξένησαν και το φιλοξενούν αποτελούν μια προσπάθεια ανίχνευσης του χώρου και των τεχνικών της Δημιουργικής Γραφής και μια υποστήριξη σχετικών δράσεων, ερευνών και εμπνεύσεων και ως τέτοια φιλοδοξούμε να συνεχίσει.