Home » Διάφορα » «Ποιητικές Μεταγραφές» / Γεωργία Βεληβασάκη

Archives

Categories

«Ποιητικές Μεταγραφές» / Γεωργία Βεληβασάκη

Εφτά ποιητές, δεκατέσσερα «ποιητεχνήματα»

Όταν η ποίηση δεν προορίζεται για τη σελίδα ενός βιβλίου, πού πάει;[1]

Η Γεωργία Βεληβασάκη γράφει ποίηση, στίχους, έμμετρα παραμύθια, θεατρικά έργα και διηγήματα. Ασχολείται με το τραγούδι, το μουσικό θέατρο και την performance, ως ερμηνεύτρια και δημιουργός. Έχει σπουδάσει Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (ΕΑΠ) και Performance (ΕΚΠΑ), ενώ ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό «Δημιουργική Γραφή» (ΔΠΜΣ) εκπονώντας διπλωματική διατριβή στην επιτελεστική (performance) ποίηση. Στο εργοβιογραφικό της περιλαμβάνονται λογοτεχνικά έργα, προσωπική δισκογραφία και συμμετοχές σε έργα άλλων καλλιτεχνών (http://www.velivasaki.gr/biography/).

Στο ξεκίνημα της συνεργασίας της με το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ως διδάσκουσα επιτελεστικής ποίησης, η Γεωργία Βεληβασάκη δημιουργεί ένα πρωτοποριακό καλλιτεχνικό opus, όπου ο ποιητικός λόγος εκδιπλώνεται και επανασημασιοδοτείται μέσα από εικόνες, video projection, μουσικά και ηχητικά τοπία, installation, χειρονομίες, τη φωνή, το σώμα…

Με κεντρικό άξονα κείμενα ποιητών που δραστηριοποιούνται επιστημονικά, αλλά που ταυτόχρονα δημιουργούν καλλιτεχνικά, εντός του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος του μεταπτυχιακού προγράμματος, όπως του Τριαντάφυλλου Η. Κωτόπουλου, του Γιώργου Παναγιωτίδη, του Αντώνη Σκιαθά, του Ζαχαρία Κατσακού, της Κικής Σαραντέα, του Δημήτρη Π. Νάσκου και της ιδίας, μας παραδίδει ένα παράδειγμα δια-πολυ-καλλιτεχνικού ποιητικού έργου (inter-disciplinary poetry art), όπου αναδεικνύεται η προφορική και εικονική συνιστώσα του λόγου, ενώ αξιοποιούνται διαφορετικοί καλλιτεχνικοί κώδικες (φωτογραφία, μουσική, χορός, performance art, light painting, body painting) και τεχνολογικά μέσα (video production, video projection, sound engineering). Εφτά ποιητές, δεκατέσσερα ποιήματα, διαφορετικές εικονοποιητικές προσεγγίσεις (κινηματογραφική απόδοση, επιτελ-εργία, video art, video film), που έγιναν με την προοπτική της ζωντανής παρουσίασής τους ως συνολικό καλλιτεχνικό συμβάν (exhibition performance), προσβλέποντας σε μια πολυεπίπεδη και πολυαισθητηριακή ποιητική εμπειρία.

Στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος συνέπραξαν εξωλογοτεχνικές καλλιτεχνικές φωνές, δημιουργώντας πρόσθετους νοηματικούς κόμβους και εμπλουτίζοντας με νέες διαστάσεις το κάθε ποιητικό έργο: ο σκηνοθέτης/συνθέτης Κωνσταντίνος Αθυρίδης, ο εικαστικός Χρήστος Αλαβέρας, η εικαστικός/ποιήτρια Ιωάννα Σκαντζέλη, η φωτογράφος Ελένη Κοπασάκη, οι συνθέτες Ανδρέας Ζιάκας και Κωνσταντίνος Υφαντής, ο χορευτής Βαγγέλης Μπαντής, οι performers Vanessa Barré και Patricia Belonia-Barré, αλλά και καθημερινοί άνθρωποι, όπως ο κύριος Βενιζέλος Αντωνιάδης και ο μικρός Δημήτρης Στεφανίδης. Το όλον είχε την αμέριστη τεχνική υποστήριξη του Γιάννη Μαυρίδη (Studio Cue Productions) και της Βούλας Σιδερίδου (Video Mastering).

Το έργο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Διιδρυματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δημιουργική Γραφή».

Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος


[1] «When writing does not treat the page as its destination, where does it go?» (John Hall).  

Τεύχος 106/2023

«Ποιητικές Μεταγραφές» / Γεωργία Βεληβασάκη