Μάθημα Εξ αποστάσεως της 10ης Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή το συμβάν στο μάθημα Εξ αποστάσεως της 10ης Νοεμβρίου θα πρέπει να επισημάνω τα εξής.

Το σύστημα bigbluebutton είναι ένα Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό ανοιχτού κώδικα – τηλεκπαίδευσης με σκοπό να εξαφανίζει τις αποστάσεις και να επιτρέπει την διεξαγωγή τηλεδιασκέψεων μέσα από το Web.

 Υπάρχουν τρεις διακριτοί ρόλοι στην πλατφόρμα

1.του συμμετέχοντα

2.του ομιλητή

3.του διαχειριστή.

Στην δική μας περίπτωση οι δύο τελευταίοι ρόλοι του ομιλητή και του διαχειριστή ταυτίζονται.

Ο συμμετέχων, απλά, μπορεί να παρακολουθεί την παρουσίαση και να συζητά με άλλους συμμετέχοντες μέσω των εργαλείων συζήτησης( γραπτό λόγο ή συζήτηση με ήχο και video).

Ο ομιλητής έχει ότι και οι συμμετέχοντες, και επιπλέον την δυνατότητα να “κόβει”, τους συμμετέχοντες, να μοιράζεται ένα αρχείο pdf κ.τ.λ, και να μοιράζεται την επιφάνεια εργασίας του.

Ο διαχειριστής μπορεί να κάνει όλα τα προηγούμενα, και να μετατρέπει τους συμμετέχοντες σε παρουσιαστές.

Για την καλή και εύρυθμη λειτουργία του συστήματος είχαμε αναφέρει κάποια μέτρα και κάποιους κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε κατά την σύνδεσή μας.

Πρώτον όσοι συνδέονται στο σύστημα να γράφουν στο πεδίο Name της σελίδας σύνδεσης http://blogs.uowm.gr/seaτο πλήρες ονοματεπώνυμό τους ώστε ο εκπαιδευτής να βλέπει ποιοι έχουν συνδεθεί και αν ανήκουν στο πρόγραμμα.

Δεύτερον ο εκπαιδευτής, όταν ξεκινάει την διάλεξή του, να κλείνει σε όλους τους εκπαιδευόμενους τον ήχο, για να μπορεί να κάνει την διάλεξή του απρόσκοπτα. Ότι απορίες ερωτήσεις υπάρχουν, οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν το εργαλείο της συζήτησης γράφοντας αυτά που θέλουν να ρωτήσουν-αναφέρουν. Η απάντηση φυσικά επαφίεται στην κρίση του εκπαιδευτή για το πότε και πως θα απαντήσει. Θα πρέπει εδώ να αναφέρω ότι οι εκπαιδευόμενοι μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να αναιρέσουν την σίγαση του μικροφώνου εκτός εάν ο εκπαιδευτής έχει πατήσει, στο πλαίσιο της συνομιλίας, δίπλα από το όνομα του χρήστη το εικονίδιο με το λουκέτο.

Τρίτον οι κωδικοί που έχουν δοθεί σε εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους να μην δίνονται σε χρήστες άσχετους με το πρόγραμμα.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω το τι θα πει (γράψει) κάποιος, επαφίεται στην κρίση του και δεν μπορούμε να τον περιορίσουμε με κάποιο τρόπο, πέρα από τις συστάσεις που μπορούν να γίνουν ώστε να αποφύγουμε την όποια παρεξήγηση και φυσικά τη σίγαση του μικροφώνου του.

Comments are closed.